30 Νοεμβρίου 2013

12 Δ12 Δημήτριος Μαγούρης (1913-2001) και μελη Αγ.Αντρέα




Ο Δημήτριος Μαγούρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1913. Μαθητής του Ηλία Ιωαννίδη και άλλων των οποίων υπήρξε δομέστικος. Το 1938 προσελήφθη ώς Δεύτερος Δομέστικος της ΜΧΕ όταν ο Κωνσταντίνος Πρίγγος ήταν Λαμπαδάριος. Μετά από ένα χρόνο προσελήφθη λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Γαλατά (με δεξιό τον Ιωάννη Παλάση) και κατόπιν υπήρξε πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Σωτήρος Χριστού Γαλατά και Αγ. Τριάδος Πέραν. Το 1965 έψαλλε για δύο χρόνια στο Ηράκλειο Κρήτης και το 1967 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου έψαλλε στην Παναγίτσα Καισαριανής και κατόπιν στον Αγ. Νικόλαο Καισαριανής. Ηχογράφησε ένα CD με Βυζαντινούς Ύμνους. Πέθανε το 2001. Ο Δημήτριος Μαγούρης είναι ένας παραδοσιακός ψάλτης με ωραίο Κωνσταντινοπολίτικο ύφος και χρόνο στο ψάλσιμό του. 

 

2 σχόλια:

  1. Να είστε καλά για τον κόπο σας.. Σε μια εποχή που ή απελπιστικά ή αδιάφορα είναι τα μηνύματα από τα ΜΜΕ έχουμε την εκπομπή σας μια παρηγοριά-παραμυθία. Πάρα πολύ σημαντικό που προβάλλετε τους παλαιούς μας ψάλτες που διατηρούν και για το μέλλον την παράδοσή μας. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι τα κριτήρια να ξεχωρίσουν το ποιοτικό και σ αυτήν την τέχνη. Πώς να το έχουν αν κάποιοι δεν τους το καλλιεργήσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ, δεν ξέρετε πόσο κουράγιο μου δίνετε...για να συνεχίσω..
      ενώ παράλληλα χαιρομαι που υπάρχουν άνθρωποι με ποιότητα ...που ξέρουν να εκτιμούν την ουσία των πραγμάτων και να μην εντυπωσιάζονται από τα ''πυροτεχνήματα'' του αιώνος τούτου ..του απατεώνος...ευχαριστώ.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.