20 Σεπτεμβρίου 2013

Δ2 . Λυκούργος Πετρίδης (1923-2013)

Λυκούργος Πετρίδης
Άρχων Πρωτοψάλτης
της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως
Διακεκριμένος καλλίφωνος Πρωτοψάλτης,
μουσικοδιδάσκαλος, μελοποιός και Χοράρχης.
Γεννήθηκε στα Ταταύλα της Κων/πόλεως το 1923. Από ηλικίας μόλις 10 ετών ανέβηκε στο αναλόγιο του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Ευτύχησε να ακούσει τους, Ιάκωβο Ναυπλιώτη, Ευστάθιο Βιγγόπουλο, Βασίλειο Ονουφριάδη, Κων/νο Πρίγγο και Θρασύβουλο Στανίτσα.

Οθείος του ΠρωτοπρεσβύτεροςΙωάννης Γαλάνης του δίδαξε τα πρώτα μαθήματα. Παράλληλα μαθήτευσε και κοντά στους πρωτοψάλτες Νικόλαο Ραιδεστηνό, Βασιλ. Ονουφριάδη, Κων. Πρίγγο και Γεώργιο Παπαδόπουλο του οποίου υπήρξε και α' Δομέστικος. Ουσιαστικά όμως την ψαλτική του τέχνη, όσον αφορά τον τρόπο ερμηνείας, την έκφραση και το ύφος, διδάχθηκε από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θρασύβουλο Στανίτσα.
Από το 1941 διετέλεσε στην Κων/πολη β΄ και α΄ Δομέστικος στόν Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Προπόδων Ταταούλων και β΄ ψάλτης στόν Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σισλή.  Το 1958 εγκαταστάθηκε στη Θεσ/νίκη και ανέλαβε Πρωτοψάλτης και Χοράρχης στον Ι.Ν. Θείας Μεταμορφώσεως της Καλαμαριάς όπου ψάλλει ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

Τυγχάνει πτυχιούχος του Μακεδονικού Ωδείου Θεσ/νίκης (1968). Γαλουχημένος με τα νάματα της ιερής ψαλτικής παράδοσης της βασιλίδος των πόλεων, ο Λυκούργος Πετρίδης, εντρύφησε σε παλαιά και νεώτερα μουσικά κείμενα και ασχολήθηκε με τη μελοποίηση Εκκλησιαστικών μελών ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της λειτουργικής μας παράδοσης. Έγραψε και εξέδωσε πολλούς τόμους βιβλίων με τον τίτλο: "Τα Βυζαντινά" καθώς και τεύχη για Αγίους άνω των 40. Πλείστα μαθήματα είναι γραμμένα από παλαιά χειρόγραφα, μαγνητοταινίες και από ακούσματα ερμηνειών από τους Άρχοντες Πρωτοψάλτες και κορυφαίους Πρωτοψάλτες της Πόλης. 
Ως Χοράρχης έχει λάβει μέρος με Βυζ. χορό σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες, καθώς και στις εορτές των "Δημητρίων" και σε εκπομπές της τηλεόρασης. 'Έχει γράψει και πολλές κασέτες. Οι νέοι Ιεροψάλτες που ανέδειξε και οι οποίοι ξεπερνούν τους 30 τον αριθμό τυγχάνουν εν ενεργεία και είναι ασφαλώς ό,τι καλύτερο.  Για την προσφορά του στην λειτουργική μας μουσική, το 1985 τιμήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, το οποίο σε ειδική τελετή του απένειμε ειδική αργυρή πλακέτα. Επίσης το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως του απένειμε το "οφφίκιον" του "Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχ/πής Κων/πόλεως" και επί πλέον τον τίμησε ως οφφικιάλο και του απένειμε τον "Χρυσούν Σταυρόν". Την 28η Μαΐου 2001 το Εκκλ. Συμβούλιο του Ναού του Τον ετίμησε σε ειδική εκδήλωση στο Δημ. Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» επί τη συμπληρώσει 70 ετών λαμπράς διακονίας στο στασίδι.

Καλλίφωνος με ωραία μελωδική φωνή και σοβαρόν ιεροπρεπές ψαλτικό ύφος, ο Λυκούργος Πετρίδης, είναι για την εποχή μας μια εξέχουσα ψαλτική φυσιογνωμία, ένας εξαίρετος άνθρωπος που προσφέρει το άκρως σημαντικό και αξιόλογο μουσικό του έργο με πολλή σεμνότητα και μετριοφροσύνη. Εργάζεται άοκνα και αποδοτικά με πολύ ζήλο και αφοσίωση για την καλλιέργεια και πρόοδο της λειτουργικής μας μουσικής και χαίρει της εκτιμήσεως και αγάπης όλου του ψαλτικού κόσμου.
 
Πηγή: http://www.cmkon.org/home.php?action=view10&category=/psaltiki/psaltes_polis/konstantinopolites/petridis&hr=1&language=GR


2 σχόλια:

  1. Είναι συγκινητικό ότι γeννήθηκε μια χρονιά που για χιλιάδες Έλληνες της Ανατολής στάθηκε σταθμός (συνθήκη Λωζάνης και συνακόλουθος ξεριζωμός.. )-ένα στοιχείο ενθαρρυντικό για μας τους νεοέλληνες σε δυσοίωνους καιρούς , '" τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις"... Και κάτι άλλο : Η συμβουλή του να μην τραγουδάνε οι ψάλτες φαίνεται πως καθόλου δεν έχει να κάνει με το χώρο της Θεσσαλονίκης, αντιθέτως στο χώρο της Αθήνας θα ήταν εποικοδομητική. Ευχαριστούμε για το αφιέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς ευχαριστούμε για την στήριξη.... όσο για τα περι ''τραγουδιού'' θα συμφωνήσω.... Να είστε καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.