21 Μαρτίου 2013

Αρχίζουν οι...Χαιρετισμοί...




Αύριο αγαπητοί αδερφοί αρχίζει να μπαίνει στην λειτουργική ζωή τς εκκλησίας μας μια ακόμη ακολουθία , εκείνη των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.
Κατά τα τυπικά της εκκλησίας μας δεν αποτελεί αυτούσια ακολουθία αλλά ενσωματώνεται μέσα στο μικρό απόδειπνο ...που εδώ θα θυμίσω πως κάθε  ορθόδοξη χριστιανική οικογένεια θα πρέπει κάθε βράδυ να μαζεύει τα μέλη της και όλοι μαζί να διαβάζουν το απόδειπνο..... για να θωρακίσουν έτσι το σπίτι τους και την οικογένεια τους ...από παντός  κακού .. και να έρθει έτσι η Θεία Χάρις να συγκατοικήσει μαζί τους .
Λέγαμε λοιπόν πως κατά την διάρκεια του αποδείπνου και μετά την ανάγνωση του Άξιον Εστί, αρχίζουν οι χοροί (Ιεροψάλτες) να ψάλλουν τον κανόνα της Θεοτόκου ...το γνωστό ''Ανοίξω το στόμα μου...'' σε ήχο τέταρτο λέγετο.
Μετά το τέλος του κανόνα ψάλλεται αργά  και μετά μέλους το : ''Τη Υπερμάχω" και μάλιστα δίχορο αντιφωνικό, δηλαδή  ένα στίχο ο δεξιός χορός ένα ο αριστερός.

Έπειτα απαγγέλλει εμμελώς ο Ιερέας την Α' Στάση των χαιρετισμών από τους 24 οίκους της Κυρίας Θεοτόκου  ... αυτό γίνεται τις πρώτες 4 εβδομάδες...( τη δεύτερη εβδομάδα την Β' Στάση κ.ο.κ...)
ενώ την 5η εβδομάδα στον ακάθιστο απαγγέλλονται και 4 Στάσεις των χαιρετισμών.

Παραθέτω εδώ ένα αργοσύντομο ''Τη Υπερμάχω" κατάλληλο για ενορίες ...το οποίο έχει τα εξής πλεονεκτήματα..... δεν είναι μακρόσυρτο και , μπορεί να ψαλλεί αντιφωνικά και από τους δύο χορούς, και έτσι ούτε τους πιστούς θα κουράσουμε, αλλά και την προχειρότητα και βιάση θα αποφύγουμε, αποδίδοντας στο Θείο...την ανάλογη τιμή που Του πρέπει.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.