13 Σεπτεμβρίου 2013

Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού - τέταρτος (Δ1) κύκλος εκπομπών

Αγαπητοί φίλοι - ακροατές της μουσικής εκπομπής " Ύμνους υφαίνειν ... εργώδες εστίν" είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μαζί ένα όμορφο ταξίδι ....ή μάλλον να συνεχίσουμε  το ταξίδι μας στους δρόμους της Βυζαντινής μουσικής για μία ακόμη περίοδο εκκλησιαστικού έτους .
Για την  αναδρομή ύφους θα μας βοηθήσουν και πάλι οι μεγάλοι πρωτοψάλτες του παρελθόντος αλλά και σύγχρονοι , μιας και η λέξη "ύφος" στην Β.Μ είναι πολύ σημαντική έννοια , αλλά και πολύ παρεξηγημένη.
Όσο για το ήθος δεν είναι άλλο από το Ελληνορθόδοξο Χριστιανικό ήθος που βασίζετε στις δύο μεγάλες εντολές του Κυρίου μας "...Αγάπα Κύριον τον Θεό σου...." και  "...Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν..."
Ο τέταρτος κύκλος εκπομπών μας εγκαινιάζεται με μια μεγάλη εορτή της ορθοδοξίας την "Ύψωση του Τιμίου Σταυρού". 
Ο Σταυρός δεν είναι μόνο το σύμβολο του χριστιανού αλλά είναι αυτή καθαυτή  η ζωή του και ο αγώνας του, διότι του θυμίζει, πως πρέπει να τον κουβαλήσει, να μαρτυρήσει αγκαλιά με Αυτόν για να μπορέσει να αναστηθεί. Ανάσταση χωρίς Σταυρό δεν υπάρχει, μην έχουμε αυταπάτες, δεν ήρθαμε σε αυτό τον κόσμο για να περάσουμε "καλά", όπως ακούω ορισμένους να εύχονται αλλήλοις ...."..Να περνάτε καλά..." μα πως μπορείς να περνάς καλά όντας χριστιανός (της αγάπης.... το τονίζω και όχι της ταυτότητας...)  όταν ο διπλανός σου υποφέρει.

Όλοι οι ύμνοι της εορτής της υψώσεως του Τ.Σταυρού είναι υπέροχοι και με πολύ νόημα αλλά το εξαποστειλάριο συνοψίζει σε δυο-τρις  γραμμές τι ακριβώς είναι ο Σταυρός για το ανθρώπινο γένος αλλά και για τους δαίμονες:
 
"Σταυρός, ο φύλαξ πάσης τής οικουμένης, Σταυρός, η ωραιότης τής Εκκλησίας, Σταυρός, Βασιλέων τό κραταίωμα, Σταυρός, Πιστών τό στήριγμα Σταυρός, Αγγέλων η δόξα, καί τών δαιμόνων τό τραύμα "

Νομίζω πως δεν χρειάζεται μετάφραση ... νομίζουν ορισμένοι ανεγκέφαλοι πως αν καταργήσουν τα αρχαία και τα θρησκευτικά δεν θα μπορεί ο κόσμος να καταλαβαίνει το ευαγγέλιο και την ευαγγελική γλώσσα ... και δεν ξέρουν οι καημένοι ότι και αγράμματος να είναι κάποιος  μπορεί να τα καταλάβει όλα διότι απλούστατα είναι...:"..ρήματα ζωής αιωνίου..."


Σημ:..Αααα!!!  και κάτι άλλο ... ας τελειώνει και αυτή .... η κουτοπονηριά της αλλαγής του απολυτίκιον.. ''τοις ευσεβέσι.. κατ΄εναντίων..."
Δεν σημαίνει ότι όποιος λέει το απολυτίκιο ως έχει είναι βασιλόφρων αυτά είναι νέα φρούτα της μεταπολίτευσης που εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν σκοπιμότητες και μας κατάντησαν εδώ που φτάσαμε... το απολυτίκιο λέει :

 "Σώσον Κύριε τόν λαόν σου καί ευλόγησον τήν κληρονομίαν σου, νίκας τοίς Βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος καί τό σόν φυλάττων διά τού Σταυρού σου πολίτευμα"

 Οι Χριστιανοί βασιλείς Σταυρώνονταν από τον Πατριάρχη πριν υπερασπιστούν της πατρίδα τους από τους βαρβάρους.. και με λάβαρο τον Τίμιο Σταυρό προχωρούσαν μπροστά.....


Ας απολαύσουμε στην συνέχεια  την εκπομπή Δ1 εις την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού...




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.