12 Ιουλίου 2012

''Eυλογημένη...'' άγια από οκτάηχο Μπερεκέτου Αθανάσιος Παναγιωτίδης

Συνεχίζουμε την μικρή προσφορά μας με κλασικά παραδοσιακά μέλη όπως το ωκτάηχο κράτημα του Μπερεκέτου και με τον τέταρτο πόδα σε ήχο άγια (κύριο τέταρτο εκ του Δι).
Το συγκεκριμένο κράτημα ψάλλεται  ολόκληρο ( και οι οκτώ ήχοι ) στου πανηγυρικούς εσπερινούς στις πολύωρες ολονυκτίες κατά τις πανηγύρεις των μονών  και των σκητών του Αγίου Όρους.  
Ψάλλεται κατά την ευλόγηση των άρτων την γνωστή μας  αρτοκλασία .... που σε αυτές τις ολονύκτιες ακολουθίες έχει κάποιο νόημα...διότι με τον ευλογημένο άρτο που μοιράζεται αμέσως στους πιστούς ''στηρίζονται '' σωματικά για να μπορέσουν να βγάλουν πέρα και την υπόλοιπη αγρυπνία....(...μιλάμε από οκτώ έως δώδεκα ώρες.).
Το επισημαίνω αυτό διότι στις ενορίες τις κοσμικές και από τον πολύ τον κόσμο πιστεύεται πως για να τιμήσουμε έναν άγιο θα πρέπει να κάνουμε αρτοκλασία  ...και μάλιστα πολλές φορές ... ανήμερα της εορτής ....όχι στον εσπερινό.....  είναι περιττό ....
Για να τιμηθεί ο άγιος αρκούν το πρόσφορο..( ει δυνατόν από τα χέρια μας..) το νάμα δύο έως τρία καθαρά κεριά να καίνε στην Αγία Τράπεζα και στην Αγία Πρόθεση λίγο λάδι για τα καντήλια....την πρωινή μας ...προσέλευση στο ναό...την  πίστη μας και την ταπεινή προσευχή μας  
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.